Raven Lake Ranch

Eileen Bennett was leaning toward Arts and Crafts but her architect encouraged her to “come to the dark side.” Modern was a better choice, he insisted, for the splendid acreage she and her husband, local attorney Martin Bennett, had purchased just south of Athens in northeast Texas. Warming to the idea, she asked Michael Malone, AIA, to design a sprawling 2,700-sf house she describes as “modern ranch,” the centerpiece of the couple’s 100-acre Raven Lake Ranch.

Both architect and client realized that the house would be very different
from anything else around town, a place permeated with a suburbanesque
cookie-cutter “builder” aesthetic. Nevertheless, Malone says, Eileen
Bennett “was fully supportive of our ideas and concepts for the house, even
though they varied dramatically from the other homes in Athens.” With a
background in real estate, she also proved to be a client eagerly engaged
in the process from beginning to end. “Her eye for detail meant she looked
through the plans thoroughly and asked a lot of questions,” Malone asserts.
“We find it gratifying when the clients make an effort to understand what
is contained in the construction documents and the result is a better, more
collaborative product, one the client has an emotional investment in.”

An active couple – she rides horses competitively and he stays physically fit
bicycling along the gently winding farm-to-market road that leads to their
ranch – with no children, they like to cook and entertain, so their requirements
were relatively simple. Malone organized the program as an elongated
plan comprising a central public volume – containing a combined
living and dining room, a sitting area that opens directly to the kitchen,
and a large screened porch that effectively serves as another living room –
flanked by two wings, one for the master bedroom suite and the other for
a guest bedroom with adjoining bath. A carport set at a right angle to the
main house defines the eastern edge of a minimally landscaped entry court
that Eileen Bennett calls her “chicken yard.”

Malone wrapped this linear sequence of spaces with an honest assembly
of industrial-like materials, primarily concrete block laid in an offset pattern
of running bond with deeply tooled horizontal joints and vertical joints
struck flush. “This helps to emphasize the horizontality of the composition
and ‘tie’ the house to the ground, in contrast to the backdrop of tall trees,”
he explains. The plan allows most rooms to receive natural light from at least
two sides, and in many cases three. Malone also placed clerestory windows at
the upper reaches of the tall perimeter walls of the master bedroom and the
living/dining room, subtly infusing those interiors with a sense of being outside.
“We wake up and all we see is sky and trees,” enthuses Eileen Bennett.

Indeed, a verdant stand of native post oaks a few yards away screens
the master bedroom’s southern exposure to the sun. This arc of mature
trees marks the innermost edge of the clearing in the forest that screens the
house from FM 1615 located about a quarter-mile away. Complementing
the woodland setting, two small lakes are visible from the forest side of the
house. To the rear unfurls open pasture. Carefully sited along this mediating
edge between forest and pasture, from porches oriented toward those
views, the Bennetts can savor the early morning sunlight spreading through
the trees and sunset’s lengthening shadows over the land.

Concrete steps and terraces extend the dwelling into the landscape, inviting
immediate access to the surrounding nature. Nowhere is the sensation of
being outdoors more pronounced than in the large screen porch that projects
out a few feet from the rest of the house and focuses the view toward
the trees and the dammed creek. Eileen Bennett describes spending time
in this space as being “as close as you can get to living outdoors and being
sheltered.”

Malone composed the pattern of the screen framing to match
that of the windows in the other parts of the house, which reinforces the
impression of being an outdoor room. “It was important to the owners that the house support activity focused on the land itself and the beautiful views
to the outdoors,” he says, adding, “In a way, the house is really nothing
more than an extension of this screened porch.” Delineating the porch from the interior sitting room, a broad chimney of concrete block contains
two fireplaces, one opening to the sitting room and the other to the porch.
(Another two fireplaces, with chimneys constructed of the same block,
bookend the central core of the house.)

Galvalume clads the roof and also extends down as metal siding on
some portions of the house, its vertical orientation emphasizing the sloping
central core that peaks at a height of 26 feet. The overall gray color of the
exterior envelope’s metal and concrete serves to distinguish the house from
the bright green backdrop of trees and pasture. The utilitarian materials,
specified for their durability and low maintenance, recall other rural
structures in the area. “It’s a tribute to the owners that they could see the
visual opportunity in selecting materials like these as opposed to more
characteristic finishes seen on most houses,” Malone notes. “Early in the
design process we emphasized that the design of the house was primarily about the views out to the grove and the two ornamental lakes, that the
house itself should attempt to become background for this very beautiful setting. By extension, the materials the house was made from should also
be humble, retiring even, but at the same time be appropriate to the setting
and have a proven history of aging gracefully in the climate.”

Where people come in tactile contact with the house, Malone opted
for a softer touch and chose cypress planks for the cantilevered soffit. This
horizontal “eyebrow” runs continuously around the entire house, shading
the lower bank of windows and visually tying together the outlying
wings with the taller central volume. Because the client didn’t want gutters,
Malone devised a French drain that follows the contour of the house.

Interior flooring is chiefly quarter-sawn oak panels, stained dark to accentuate
the grain, and in some areas laid diagonally due to the slightly skewed
plan. Similarly, the architect playfully angled at 95 degrees the short
perimeter wall shared by the smaller bedroom and its bathroom at the
northwest end of the house. Set on a combination of concrete slab and pierand-
beam foundation, there’s sufficient crawl space for HVAC ductwork
and even for emergency shelter in the event of severe weather.

Suffused with copious amounts of sunshine, most rooms seldom need
artificial lighting during the daytime. Walls of gypsum board and wood
trim are primarily painted white, further brightening the interiors. In the
evenings, fixtures set high on the walls of the central volume reflect light
off the upper ceiling. From the spacious living room, its ceiling sloping up
to 26 feet overhead and with expansive glazing at either end, the Bennetts
enjoy the delights of life in the country with their friends, as well as coyotes,
bobcats, foxes, Chihuahua ravens, and other denizens of their rural neighborhood.

Texas Architect Jan/Feb 2012