AIA Austin 2013 Design Awards

In April, AIA Austin announced the recipients of its 2013 Design Awards. The competition recognizes outstanding architectural projects by members and promotes public interest in architectural excellence. This year's jury included Craig Kolstad, Assoc. AIA, of Dallas; Lauren Rottet, FAIA, of Houston; and Teresa Rosano, AIA, of Tucson, Ariz.

New Canaan Residence, Specht Harpman: New Canaan Residence, Specht Harpman
Hillside Residence by Alterstudio Architecture
Hillside Residence by Alterstudio Architecture
Manhattan Micro Loft by Specht Harpman
Manhattan Micro Loft by Specht Harpman
Manhattan Micro Loft by Specht Harpman
New Canaan Residence by Specht Harpman

HONOR 

Hillside Residence

Alterstudio Architecture

A 1927 Austin bungalow was rescued from dilapidation through a substantial renovation and expansion. The building was delineated abstractly in stark white and paired with a new volume clad in black-stained cypress. The two are connected via a glass entry bridge. The renovation respects the original structure’s character, maintaining its inward focus; the expansion, by contrast, is characterized by openness, spatial continuity, and abstraction.

Manhattan Micro Loft

Specht Harpman

Architects radically transformed a tiny, awkward New York City apartment — a 425-sf space with a 24-ft ceiling height — by creating four “living platforms” that accommodate necessary functions but still allow the apartment to feel open and bright. The spaces are interleaved, with a cantilevered bed hovering out over the main living space, an ultra-compact bath tucked beneath the stair, and a roof garden with glazing that allows light to cascade through the space.

New Canaan Residence

Specht Harpman

An existing 1970s tract house was completely redesigned to immerse the occupants in the full range of environments offered by the site. Accessed via a winding drive through a forest, the house is built on a steep grade, with the main entrance on the second level. A tree canopy enfolds the interior space, creating a visual perimeter that changes with the seasons. The lower level of the house, which is carved into the earth, is cozy and provides an experiential contrast to the expansive, light-filled level above.

Peddle Office

Alterstudio Architecture

Built in the 19th century as a general store and updated with a new facade in the 1940s, Austin’s Buttrey Building had fallen into disrepair. Standard partitions and lay-in ceilings were removed to expose the building’s structure, which serves as a raw frame for the new Peddle headquarters. A lower ceiling defines a service zone and hosts new mechanical systems, and three rooms were inserted around which the working space flows freely. Reclaimed wood was used for floors and walls, along with purpose-made steel fixtures and hardware. The space was finished with an abstract palette of glass, stainless steel, and plaster.

T3 Parking Structure

Danze Blood Architects

Nested into a steep hillside on a busy Austin thoroughfare, this parking structure offers an unapologetic architectural expression while having minimal impact on its site. The helical concrete structure is organized around a central elliptical element that forms a light well, and features rhythmically overlapping steel screens that are anchored into the framework and appear to float along the exterior. Vines trained onto the screens will eventually provide living green walls, allowing the building to recede further into the hillside. A planted green roof above acts as a water detention pond that is used to irrigate the roof and surrounding landscape.

 

 

 

Uchiko

Michael Hsu Office of Architecture

Uchiko is a restaurant anchoring one end of a renovated two-story mixed-use building. Its interior design evokes the atmosphere of a simple Japanese farmhouse and employs a natural materials palette that emphasizes handcraftsmanship: hand-rubbed solid bronze, individually stained bricks, rough sawn walnut wall and ceiling finishes, and burned cedar siding. A controlled light quality emanating from custom walnut fixtures and brass ceiling bubble pendants fuses these elements together to create a warm and inviting, cohesive environment. Outside, concrete shingle roof tiles used as a wall finish distinctly separate the restaurant from the rest of the building.

 

CITATION OF HONOR

Barranca Residence

Alterstudio Architecture

Cotillion Park Pavilion

Mell Lawrence Architects

Kendra Scott in City Centre

Red Design Studios

 

MERIT

F1 Tower

Miró Rivera Architects

Locomotive 501 Ranch Trailer Home

Andrew Hinman Architecture

The African American Cultural and Heritage Facility

McKinney York Architects

The University of Texas at Austin Belo Center for New Media

Lawrence Group

West Anderson Plaza

Levy Architects

 

UNBUILT AWARDS: CITATION OF HONOR

Saints Peter and Paul Chapel

Danze Blood Architects

 

STUDIO AWARDS: MERIT

Estuarial Habitation

John Paul Rysavy  

 

This article is expanded content for Texas Architect, July/August 2013.

 



Talk About It

There are no comments yet, be the first!